Søg
Verdensmål grid

Verdensmål

FN's 193 medlemslande vedtog i september 2015 en verdensomspændende plan for bæredygtig udvikling frem mod 2030. Planen sætter dagsordenen for, hvilke forandringer verdens lande i særlig grad skal fokusere på – og hvilke resultater der skal opnås. Den verdensomspændende plan kommer til udtryk i 17 mål og 169 delmål, som gælder alle verdens lande – ikke kun udviklingslande.

Mennesker med handicap i Verdensmålene

Verdensmålene gælder for alle mennesker, og derfor naturligvis også for mennesker med handicap. Men i syv af Verdensmålenes delmål nævnes mennesker med handicap specifikt:

Mål 4. Kvalitetsuddannelse

Delmål 4.5: I 2030 skal der ikke længere være uligheder mellem kønnenes uddannelse. Vi skal også sikre lige adgang til alle niveauer af uddannelse og erhvervsfaglig træning for udsatte grupper, herunder personer med handicap, oprindelige folk og børn i sårbare situationer.

Delmål 4.a: Vi skal bygge og opgradere uddannelsesfaciliteter med opmærksomhed på både piger og drenges behov, og også med fokus på de handicappede. Alle skal have sikre, ikke-voldelige, inklusive og effektive læringsmiljøer.

Mål 8. Anstændige jobs og økonomisk bæredygtighed

Delmål 8.5: Inden 2030 skal vi opnå, at alle mænd og kvinder har et produktivt og anstændigt job, hvor de får lige løn for lige arbejde. Dette gælder også for unge og for personer med handicap.

Mål 10. Mindre ulighed

Delmål 10.2: Inden 2030 skal vi styrke og fremme den sociale, økonomiske og politiske inklusion af alle, uanset alder, køn, handicap, race, etnicitet, oprindelse, religion, økonomisk status eller anden form for status.

Mål 11. Bæredygtige byer og lokalsamfund

Delmål 11.2: Inden 2030 skal vi give alle mennesker adgang til sikre, tilgængelige og bæredygtige transportsystemer – til en pris, der er til at betale. Vi skal også forbedre vejsikkerheden, især ved at udvide den offentlige transport, med særligt hensyn til udsatte grupper, kvinder og børn, handicappede og ældre.

Delmål 11.7: Inden 2030 skal vi give alle mennesker adgang til sikre, inkluderende og tilgængelige offentlige steder og grønne områder, især for kvinder og børn, ældre og handicappede.

Mål 17. Partnerskaber for handling

Delmål 17.17: Inden 2020 skal vi blive bedre til at støtte udviklingslandene i at opbygge kapacitet til at indsamle statistik af høj kvalitet og gøre data tilgængelige. Tallene skal være opdaterede og pålidelige og kunne sorteres efter indkomst, køn, alder, race, etnicitet, migrantstatus, handicap, geografisk placering samt andre informationer, der er relevante i de enkelte landes situation. Også de mindst udviklede lande og små udviklings-østater skal have bedre støtte til at opnå denne statistiske kapacitet.

I alt nævnes handicap 11 gange, og derudover henvises der indirekte til personer med handicap 23 steder:

  • Personer i udsatte situationer (nævnes 6 gange)
  • Universelle målsætninger (nævnes 16 gange)
  • Diskrimination (nævnes 2 gange)

Forud for målene

Verdensmålene blev udviklet i forlængelse af de otte 2015-mål, som blev vedtaget i FN i år 2000. 2015-målene var ambitiøse mål for at forbedre livet i verdens fattigste lande frem til 2015. Ikke alt lykkedes, men gennem en fælles målrettet indsats har mange mennesker markant forbedret deres levevilkår og fået højere indkomst, uddannelse og sundhed.

Læs Altingets artikel, der giver et overblik over hvordan er det gik med FN's otte 2015-mål fra 2000: Sådan er det gået FN's verdensmål.

Mennesker med handicap var naturligvis som alle andre også omfattet af 2015-målene, men målene indeholdte ikke nogen konkret reference til mennesker med handicap. Erfaringerne fra 2015-målene var, at mennesker med handicap negligeres, når de ikke nævnes specifikt. Et af 2015-målene var eksemplevis alle børns adgang til grunduddannelse. I år 2015 fik ni ud af ti børn en grunduddannelse, men dykker man ned i tallene, så udgør børn og unge med handicap en overvældende for stor del af de resterende 10%.

I udviklingen af FN's nye Verdensmål arbejdede handicaporganisationer verden over – også DH – derfor intensivt på at få mennesker med handicap nævnt, da det var vigtigt at sikre, at udeladelsen ikke ville gentage sig. DH har blandt andet arbejdet tæt sammen med International Disability Alliance (IDA) og European Disability Forum (EDF) om at sikre, at Verdensmålene specifik nævner mennesker med handicap.